Aktiivista ja monipuolista toimintaa Hajalan kylällä

Hajalassa kylätoiminta on monipuolista ja innostunutta. Kylältä löytyy pikkulapsiperheiden iloksi MLL Hajalan yhdistys, monipuolisiin harrastuksiin Hajalan Metsästysseura sekä Hajalan Marttayhdistys. Kaikkien kyläläisten yhteinen toimija on Hajalan Kyläyhdistys. Näiden lisäksi sekä koulussa että päiväkodissa on hyvin aktiivisesti toimivat vanhempaintoimikunnat. Infran kehittämisen näkökulmasta huikeaa työtä on tehnyt Hajalan vesiosuuskunta, jota on kiittäminen laajalle ulottuvasta siirtoviemäri-, vesijohto- ja laajakaistaverkostosta. Ei hassummin noin 600 asukkaan kylältä.

Hajalalaisiin tapahtumiin ovat viime vuosina kuuluneet Myllytyryn viikottaiset avantouinnit ja kesäiset keskiviikkojen kyläsaunat. Kirpeässä syyssäässä on päästy maistamaan hirvikeittoa Hajalan Metsästysseuran tarjoamana. Joulunaikaa on perinteisesti juhlistettu koulussa järjestetyillä joulumyyjäisillä sekä Kerholan joulunavauksella. Koululla lauletaan myös kauneimmat joululaulut Salon seurakunnan järjestämänä. 

Muuta säännöllistä toimintaa kylällä ovat Hajalan Marttojen kässäillat maanantaisin, Kotikoulutoimikunnan Nuorkka keskiviikkoisin, Hajalan MLL:n temppukerho keskiviikkoisin ja Kyläyhdistyksen pilates-tunnit torstaisin. 

Halikkolainen kotiseutuyhdistys Rikala-seura järjestää tapahtumia Trömperin kestikievarilla kesällä. Maanantairastit-tapahtuma sijoittuu niinikään perinteisesti kerran kesässä Myllytyrylle Hajalaan.

PAIKKOJA

Myllytyry on erityisesti kesäaikaan kylän sydän ja kohtauspaikka. Tämän sympaattisen hiekkarantaisen metsälammen rannalla on mahdollisuus virkistäytyä koska vain. Lammen länsirannalla sijaitsee sauna sekä laituri ja toinen ihanista hyväpohjaisista uimarannoista. Itärannalta löytyy toinen loiva hiekkaranta, joten Myllytyryllä voit valita mieltymystesi mukaan, joko aurinkoisen tai viiilentävän varjoisan kesäisen lekottelupaikan.

Myllytyryn pukukopit ja grillikota ovat aina käytössä ja sauna lämpiää keskiviikkoiltaisin sekä kesäkaudella että avantokaudella kello 18-20. Saunaa on mahdollista vuokrata Hajalan Metsästysseuran kautta.
Saunamaksu on 2€ aikuisilta. Alle 15-vuotiaat saunovat ilmaiseksi.

Ajo-ohje Myllytyrylle Vanhan Turuntien ja Hajalantien risteyksestä: Kulje Vanhaa Turuntietä pitkin kohti Paimiota noin 0,3km ja käänny oikealle risteyksestä, jossa on Myllytyry -kyltti. Jatka 0,7km ja olet perillä!

   

Idyllinen pihapiiri toivottaa tulijan tervetulleeksi Trömperin kestikievariin. Hajalassa sijaitseva rakennus oli alun perin pappilan torppa, ja sen vanhin osa on 1700-luvulta. Tarinoiden mukaan kreivit ja kuninkaalliset kävivät aikoinaan Fredrik Strömbergin perustamassa kestikievarissa metsästys- ja ravustusretkillään. 

Tunnelmallisessa tuvassa räsymatot koristavat lattioita ja ruisleivät roikkuvat kattovartaissa. Trömperin kestikievari on paritupatyyppinen. Siinä on tupa, porstua-kamari, pakaritupa ja sali eli nykyinen kahvikamari. Trömperi on suojeltu rakennussuojelulain nojalla. 

Museon aukioloajoista ja Trömperin kestikievarin kesäkahvilatoiminnasta vastaa kotiseutuyhdistys Rikala-seura ry yhteistyössä Salon historiallisen museon (SAMU) kanssa. Trömperin kestikievarin omistaa Salon kaupunki. 

 

Tutustu Trömperin kestikievariin

      

Kyläkeskustasta löytyy Kerhola, eli yhdistysten käytössä oleva tila osoitteessa Vanha Turuntie 1105. Kerholassa kokoontuu niin nuorisoilta, Marttojen kässäkerho kuin MLL Hajalan yhdistyksen perhekahvila. Lisäksi Kerholassa sattuu ja tapahtuu muutakin vuodenkierrossa sen mukaan, mitä yhdistykset järjestävät. Kerhola palvelee myös kokoustilana.

    

Hajalan kylätaajamassa on kaupungin ylläpitämä lasten leikkipuisto. Sen löydät Villantien tuntumasta.

Sateenkaaren päästä löytyy aarre. <3

PALVELUJA

Kylämme kouluun ja päiväkotiin voit tutustua niiden omalla sivulla. 

Hajalan koulu ja päiväkoti

Hajalassa pyörähtää viikoittain Halikon kirjastoauto. Kirjastoauton pysäkit sijaitsevat koululla, Hajalantiellä sekä kyläkeskustassa Kerholan edustalla. Kirjastoauton käyntipäivät ja tarkat aikataulut löydät Salon kaupungin nettisivuilta.

Hajalalaisten liikkumisesta julkisten pyörien päällä huolehtii Paikku ja Salon kaupungin palveluliikenne. Paikku kulkee arkipäivisin varsin mukavasti päiväsaikaan sekä Saloon, että Salosta takaisin Hajalaan. Tarkat aikataulut näet Matkahuollon sivuilta. Salon palveluliikenteeseen puolestaan pääset tutustumaan tarkemmin Salon kaupungin sivuilta.

YHDISTYKSET

Hajala on yhdistysten osalta aktiivinen kylä. Monet yhdistykset tarjoavat toimintaa ja palveluita kaikille kyläläisille. 

Yhdistystoiminnasta on keskeistä tietää, että Hajalassa on helppo olla aktiivinen kyläläinen / kaupunkilainen / kansalainen. Vaihtoehtoja on monia ja uudet toimijat tervetulleita! Toinen keskeinen juttu on se, että toimintaan voi ja kannattaa osallistua myös muulla tavoin kuin yhdistysten hallituksissa mukana olemalla.

Yhdistyskohtaisesti toimintaa järjestetään niin jäsenistöille, kuin kaikille kyläläisille avoiminakin juttuina – siksi kannattaakin seurata esimerkiksi kylän sähköpostilistaa ja kylän FB-ryhmää.

Uudet toimijat ovat lämpimästi tervetulleita kaikkiin yhdistyksiin ja toimikuntiin toimimaan niin satunnaisten tapahtumien järjestelyissä kuin vakituisemminkin hallitustyöskentelyn kautta. Samaten uudet jäsenet ovat aina tervetulleita. 

Hajalalaiset touhuavat paljon yhdessä!

Hajalan kyläyhdistyksen tarkoituksena on edistää kylien asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylien elinkelpoisuutta sekä toimia niiden asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojana, pyrkiä edistämään kylien asukkaiden toimeentulomahdollisuuksien yleisiä edellytyksiä, kylien vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyttä ja harrastus- ja kulttuuritoimintaa sekä edistää palveluiden säilymistä alueella.

Hajalan Marttojen toiminta noudattaa tuttua hyväksi havaittua kaavaa; on marttailtaa, kässäkerhoa, teatterikäyntejä, retkiä sekä paljon muuta. Martat toimivat Hajalan kylässä aktiivisesti ja Marttojen retkille osallistuu usein muitakin Marttojen lisäksi.

Hajalan Martoilla on pitkät perinteet  ja perustajajäseniä on edelleen mukana yhdistyksen toiminnassa. Hajalan Martat juhli vuonna 2019 40-vuotisjuhlaansa. 

Tästä Hajalan Marttojen sivuille

Hajalan Metsästysseura toimii Salon seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella ja kuuluu Suomen Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piiriin. Hajalan Metsästysseura harjoittaa vuokraamillaan mailla järkiperäistä metsästystä ja riistanhoitoa sekä niiden edellyttämää luonnonsuojelua. Lisäksi seurassa harrastetaan ampumaurheilua ja kennel-toimintaa. 

Tästä Hajalan Metsästysseuran sivuille

Hajalan Vesiosuuskunta hallinnoi ja omistaa pääosin 2016-2017 rakennetun viemärilaitoksen sekä omistaa kylälle samassa yhteydessä rakentamansa vesijohdon sekä valokuituverkon. Kun haluat tietää enemmän kylän vesijohto- tai viemäriverkostosta tai sinua kiinnostaa valokuituverkko, tutustu Hajalan Vesiosuuskunnan omaan nettisivuun, josta saat lisää tietoa näistä.

Tästä Hajalan vesiosuuskunnan sivuille

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hajalan yhdistys järjestää kylän lapsiperheille monenlaista toimintaa. Keskiviikkoisin koululla on alle kouluikäisten temppukerho, torstaisin Kerholassa kokoonnutaan perhekahvilassa ja kesäisin järjestetään Myllytyryllä parin viikon mittainen uimakoulu. Lisäksi tehdään satunnaisesti myös erilaisia teatteri- yms. retkiä ja osallistutaan erilaisten tapahtumien järjestämiseen kylällä.

Tästä Hajalan MLL:n sivuille